Lieve mensen,

Waar haal jij die levensenergie vandaan? Hoe doe je dat om mentaal zo krachtig in het leven te staan? Die vragen krijg ik nog geregeld. Het antwoord is niet in een notendop te vatten uiteraard, het is immers een optelsom van vele lessen en wijsheden die ik de afgelopen 13 jaar ontdekte en hun kiemen reeds lag ervoor hadden. Een gezond lijf begint vaak met wat je eet (en niet eet). Dat is één van de eerste lessen die ik leerde via de opleiding natuurgeneeskunde, en voor mij nog steeds één van de belangrijkste, waar ik het meeste profijt uit heb gehaald zoveel jaren geleden.

Je bent wat je eet, zegt een spreekwoord. Ik ervaar het nog dagelijks. Als ik zwaar eet, dan heb ik daarna veel minder energie om leuke dingen te doen. Als ik alcohol drink moet ik die de volgende dag bijna letterlijk uitzweten en heb ik ‘snachts enorme dorst (uitdroging of deshydratatie), enz. Zolang we min of meer gezond zijn is dat niet zo erg, ons lichaam is veerkrachtig en wijs genoeg om zich binnen de kortste keren weer te herstellen. Maar een gezond en uitgezuiverd lichaam werkt zoveel efficienter dan een lichaam dat voortdurend belast wordt. Met goede voeding, puur en licht, leggen we een goede basis voor zelfheling, dwz ons lichaam doet de rest vanzelf. Of toch vaak.

Bio-energetische voedingsleer

Ik ben in de bio-energetische voedingsleer gerold via de opleiding natuurgeneeskunde door samenloop van omstandigheden net na het heengaan van Mark in 2010. Het heeft mijn ogen geopend voor wat je met voeding allemaal kan doen, wat voeding met ons doet, en hoe een verkeerd beeld wij westerlingen van voeding hebben (niet in het minst door misleidende reclames). Ik pretendeer niet dat dit het heiligmakende dieet is, de ene mens heeft andere behoeften dan de andere, maar het is voor mij wel een keerpunt geweest. Het heeft mijn visie op voeding voorgoed veranderd.

Dit heb ik geleerd en wil het graag met jullie delen. Niet zozeer voor die kilo's, of het extreem gezonde om gezonde, laat staan als streng dieet, maar het heeft mij geholpen om me na vele jaren eindelijk terug licht, fit, soepel, sterk en vitaal in mijn vel te voelen...

Voor zij die willen is 't goed om het in het achterhoofd te hebben, om stukje bij beetje in je leven te integreren wat je aanspreekt, en te begrijpen waar het in termen van levensenergie om draait... Voor een blije geest in een vrij lichaam... Vrij en blij! :-)

De plant en levensenergie

Bij bio-energetische voeding dient de plant als basis van alle voedsel. Een rijpe natuurlijk (bio) geteelde plant of vrucht bevat zeer veel levenskracht of bio-energie, meer dan waterculturen of serregewassen, veel meer dan kant-en-klaar gemaakte produkten en absoluut niet te vergelijken met imitatievoeding als margarine, synthetische zoetmiddelen, enz.

Enkel planten zijn in staat om anorganische mineralen (dwz in afgescheiden vorm zoals we die terugvinden in mineraal-water en vitaminesupplementen) om te zetten in organisch gebonden mineralen. Enkel organisch gebonden mineralen en vitaminen zijn herkenbaar voor onze lichaamscellen en kunnen we goed opnemen. Geisoleerde vitaminen en mineralen worden moeilijk herkend door onze cellen en zijn dus niet of moeilijk opneembaar voor het lichaam. (vandaar dat vitaminepillen en mineraalsupplementen vaak zo'n hoge dosissen bevatten, met alle nadelige gevolgen voor nieren ed, want het overgrote deel wordt gewoon terug uitgescheiden via urine en stoelgang)

Bovendien zet de plant voor ons licht om in biofotonen die je terugvindt in fruit, groenten, noten, zaden, pitten, kruiden, en alles wat recht uit de natuur komt. Licht is een onmisbare bron van energie voor de mens! We krijgen lichtenergie rechtstreeks via zonlicht op ons lichaam, maar ook inwendig via biofotonen. Planten ea brengen alzo licht en levenskracht in onze cellen. Maar iedere vorm van bewerking (zoals verhitten, verwerken, verpakken, ...) betekent een verlies aan biofotonen aldus dr. A.F. Popp. En ja, biologisch geteelde gewassen bevatten meer biofotonen omdat ze trager en natuurlijker groeien en robuuster zijn dan die uit de gewone landbouw. Zo begrijp je misschien ook waarom mensen zo lang zonder eten kunnen of met zeer weinig eten kunnen leven of leven van prana...

Dus eet zoveel mogelijk fruit en groenten in hun originele vorm!

Tot zover het eerste deel. Wordt vervolgd binnenkort met deel II over de spijsvertering en voedingsfysiologie en deel III over eiwitten, vetten en koolhydraten. Zo hebben jullie de tijd om dit te laten bezinken en ev te integreren. Later volgt nog een deel over zuur-base-evenwicht en voedselcombinaties die een groot verschil maken met onze klassieke eetpatronen, maar om die te begrijpen is het nodig om de leken onder jullie eerst wat basiskennis meegeven ;-) Elke maand geef ik een nieuw stukje van de bio-energetische puzzel mee.

Ken je nog mensen die dit aanspreekt, laat me dan iets weten of stuur het hen gewoon door... onder het motto hoe meer zielen hoe meer deugd! :-)

Warme groeten, Kune