Terwijl ik met Geert mijn zolder en garage tracht op te ruimen bedenk ik dat het goed is om af en toe schoon te maken en dingen vanonder het stof te halen, letterlijk én figuurlijk.

Daarom organiseer ik ook regelmatig dromencirkels, waarbij we nieuwe en oude dromen van onder het stof kunnen halen om er (nieuw) licht op te laten schijnen. Dromen zitten vol verborgen symboliek en boodschappen, alleen begrijpen we ze vaak niet. Daar help ik je graag bij, en er is geen betere plek als samen rond het vuur. Het vuur verbindt en transformeert, het nodigt uit om in te staren en in de vlammen inspiratie op te doen. Dat helpt op één of andere mysterieuze manier om dromen te duiden en helderheid te krijgen. Ik probeer het verder niet te verklaren, ik ervaar het alleen telkens weer zo.

Dromencirkels geven ook gelegenheid tot inwijding in het dromenrijk. Mensen die al jaren niet meer dromen kunnen zo weer contact maken met hun droomlichaam en beginnen weer te dromen.

Versta me niet verkeerd, iedereen droomt natuurlijk, soms wel tot 8 keer per nacht. Alleen vaak onthouden we ze niet als we wakker worden. Daar kan je je in trainen, door zoveel als mogelijk je dromen, flarden en de restanten van emoties tot expressie te brengen. Hoe je dat doet is minder belangrijk. Schrijven, inspreken, tekenen, dansen, vertellen, via muziek… elke vorm die bij jou past is goed.

Alles begint met aandacht. Als je jouw dromen (of die van je naasten) aandacht geeft, in dromencirkels, door erover te praten of door ze tot expressie te brengen, dan geef je je droomlichaam energie. De meesten kennen wel de theorie “energie volgt de gedachte” of “de kracht van intentie”. Met dromen gaat het net zo. Alles wat je aandacht geeft, in dit geval dus dromen, begint te groeien. Zo ook je droombelevingen, of dat nu korte flarden zijn die je eindelijk kan vangen, je ineens heldere dromen krijgt, of een glimp opvangt van lucide dromen, de energie stroomt en je krijgt steeds meer ervaring. Net zoals je auto leert rijden: in het begin is dat sukkelen met pedalen en versnellingen, maar door veel te rijden word je snel een ervaren chauffeur. Zo kan je ook makkelijk een ervaren dromer worden.

Waarvoor is dit allemaal goed, hoor ik sommigen vragen? Als ziel willen we allemaal groeien. Persoonlijke groei heet dat voor wie niet thuis is in spiritualiteit. Dat kan op velerlei manieren, met een breed scala aan trainingen, opleidingen en workshops. Dromen maken deel uit van ons zelfheling-systeem. Dromen is emotionele heling, elke nacht opnieuw gratis en voor niks.

De heling gebeurt sowieso, maar door onze dromen te leren begrijpen, krijgen we sneller inzicht in de verborgen boodschappen, alsook in onze patronen en blokkades. Dat is naar mijn bescheiden mening ook een vorm van persoonlijke groei, zij het een meer intuitieve vorm.

De cirkel is rond: droom, vang je droom, begrijp je droom, en je bent weer een stukje heler, levensrijker en vaak ook gelukkiger. ☺