Elk dier kiest zijn voedsel volgens de anatomie en fysiologie van zijn spijsverteringsstelsel. Onze spijsvertering is nog niet zo zot veel veranderd sinds de oertijd toen de mens of zijn voorloper zich voedde met vruchten en wat moeder natuur hem aanbood. Het is pas veel later bij het cultiveren dat de mens soms uit pure noodzaak is overgeschakeld op vlees en vis (zoals eskimo's en mongolen) en later ook op granen, vooral door het tekort aan verse gewassen in tijden van oorlog.

Wij zijn geen carnivoren. Vleeseters hebben een kort darmstelsel, voor een intensieve snelle vertering, oa van eiwit in de maag door grote hoeveelheden maagzuur (daarom wordt vlees voor de mens voorgerot of 'gerijpt' omdat wij niet over dgl intensieve vertering beschikken). De vertering bij een carnivoor heeft een beperkte transittijd zodat rotting en bacterien zo snel mogelijk afgevoerd worden. Vandaar dat vlees in onze lange darmen rot, darmgassen en een slechtruikende stoelgang geeft. Carnivoren kunnen ook zeer veel eiwit aan omdat ze beschikken over een grote en een sterk ontgiftende lever. Voor de mens vraagt de vertering van vlees veel energie (typische moeheid en vol gevoel na het eten) en het werkt zeer verzurend, wat ten koste gaat van onze calcium en andere mineralen (die de verzuring neutraliseren) en de lever nodeloos belast met ontgiften.

Wij zijn geen herbivoren. Grazers zoals koeien hebben een lang en complex spijsverterings-stelsel en eten grote hoeveelheden planten. 't Zijn meestal herkauwers die op die manier de cellulose kunnen afbreken en omzetten in bruikbare suikers. Wij zijn wel planten- of groenteneters maar geen uitgesproken herbivoren. Het eten van zeer grote hoeveelheden rauwe bladgroenten geeft voor vele mensen verteringsproblemen (ook omdat ze dat niet of niet meer gewoon zijn). Maar een slaatje per dag is wel prima, en ook heilzaam voor je hersenen en je immuniteit.

Wij zijn ook geen granivoren. Vogelachtigen hebben meerdere magen zodat granen de tijd krijgen om in meerdere keren te verteren. Om vlot granen te kunnen verteren hebben granivoren ook meerdere verbindingen tussen darm en pancreas. Ze hebben geen dikke darm, vaak tot onze ergernis... Ze scheiden of schijten waar het hen uitkomt. Voor de mens zijn rauwe granen niet geschikt. Om granen te kunnen verteren en opnemen moeten ze voorbewerkt (gemalen en vrij van pel) en gekookt of gebakken worden. Maar deze bewerkingen gaan dan weer ten koste van de bio-energie... Daarenboven zijn zetmelen polysachariden (meervoudige suikers) die in meerdere stappen moeten afgebroken en verteerd worden, vaak met onverteerde resten in onze dikke darm die dan beginnen te gisten... Ik kom hier later op terug.

Wij zijn wel van nature fructivoren. Ons verteringsstelsel en dat van fruiteters is uitermate geschikt om fruit te verteren en op te nemen. Fruit bestaat hoofdzakelijk uit monosachariden (enkelvoudige suikers) die via een eenvoudige vertering snel en efficient opgenomen wordt. Van fruit mogen we onbeperkt eten. (cfr ook advies van Weight Watchers) Als je op je gevoel en intuïtie eet zal je zelden te veel van fruit eten. Vers en rijp fruit smaakt zoet. Onze hersenen en zenuwstelsel hebben suikers broodnodig... Dit verklaart ook onze neiging naar zoet. Maar door gebrek aan natuurlijke suikers (lees: veel fruit) vallen we vaak terug op snoep, koeken, ea zoetigheden... helaas.

Last but not least: voor de prijs van een pak koeken kan je ongeveer een kilo fruit kopen... En je staat versteld van hoeveel fruit je kan kopen voor de prijs van een pak kaas of vlees...

  • Dus kies voor rijp (seizoens)fruit en eet er zoveel van als je wilt of zoveel als goed voor je voelt!
  • Kies voor fruit dat er lekker uitziet en kies de soorten die jij het lekkerst vindt of jou het beste bevallen!

Dat stimuleert immers om er meer van te eten... :)

Weet wel dat mensen en ook kinderen afkerig staan tegenover verandering... Dus nieuwe smaken moeten we tientallen keren proeven vooraleer we ze lekker vinden... Dat geldt evenzeer voor groenten natuurlijk. Hou steeds in het achterhoofd dat iedereen verschillend is, zijn eigen voorkeuren of allergieen heeft en leef daarnaar.

Tot zover het tweede deel. Wordt vervolgd binnenkort.

Ken je nog mensen die dit aanspreekt, laat me dan iets weten of stuur het hen gewoon door... onder het motto hoe meer zielen hoe meer deugd! :-)

Warme groeten, Kune